Ce ni se arată în prima jumătate a lui 2013?

A venit și 2013 după un 2012 ce parcă aștepta 21 decembrie, eveniment dus la extrem de "amatorii de Apocalipsă". Filmări care mai de care mai interesante pe Youtube, în centru fiind cea mai curajoasă și vehiculată temă: O fi doi sau trei Sori? Filmulețe reușite de altfel, au convins atâția oameni, chiar și apropiați ...

Intrați în Noul An vă dorim cât mai multe oportunități de a face observații pe cerul înstelat, nefiind deranjați de lumina Lunii și alte fenomene atmosferice determinate să ne ascundă frumusețile de la Zenit.

 

Cometa Hale-Bopp vizibilă cu ochiul liber ,1997.
În 2013 sperăm la o astfel de cometă.


Ca de obicei, un an ne aduce 12 rotații sinodice ale Lunii în jurul Pământului. În timp ce unii sunt interesați de "Super Luna" și alte evenimente "senzaționale", noi, cei ce vrem să privim mai departe așteptăm Luna Nouă când cerul este mai întunecat. În această perioadă încercăm să ieșim la observații, deși vor fi sigur momente în care ne vom mulțumi cu o Lună aproape Plină și câteva planete numai bine aliniate.

Ianuarie 11, Februarie 10, Martie 11, Aprilie 10, Mai 9, Iunie 8: Lună Nouă. De obicei activitatea de observații în primele 2 luni din an se desfășoară cu cei apropiați astroclubului .

 

Iterând ce a trecut deja din an, pe 3 Ianuarie (seara) a fost punctul de maxim al Quadrantidelor. Prea multă activitate în România nu am observat (doar câteva remarci) legat de acest eveniment anual, probabil datorită vremii nefavorabile și relaxării cu care majoritatea intrăm în Noul An. Tot pe 3 Ianuarie Pământul s-a aflat la periheliu (punctul cel mai apropiat de Soare de pe orbită).

 

Martie: Cometa C/2011 L4 PanSTARRS (denumită după telescopul cu care s-a făcut descoperirea în Iunie 2011) va atinge magnitudinea maximă în zilele 8-12, în 10 Martie fiind la periheliu. Primele predicții anunțau magnitudinea maximă de 0 dar recent se estimează că va ajunge până la cea a lui Sirius (-1.4) sau mult mai optimista valoare de -4 (comparabilă cu Venus). Indiferent de valoarea exactă, sigur va fi observabilă cu ochiul liber. Deși 8-12 Martie e perioada de magnitudine maximă, obiectul va fi plasat pe cer foarte aproape de Soare, astfel că doar la apus va putea fi observabilă ( când va avea puțin peste 10 grade altitudine). Peste o lună o vom urmări iarăși, fiind încă vizibilă cu ochiul liber, având o magnitudine estimată la 4-6.

 

Simulare Cometa PanSTARRS, 10.03.2012.Simulare Cometa PanSTARRS, 10.04.2012.

 

Și dacă PanSTARRS nu se ridică la nivelul așteptărilor, pentru cealalată jumătate a anului avem rezervată încă o șansă prin cometa C/2012 S1 ISON.


20 Aprilie: Ziua Astronomiei 2013, sesiunea de Primăvara. Va fi într-o zi de Sâmbătă, sperăm să avem program cu publicul prin centrul Clujului ca în anii precedenți. Poate ne ajută și vremea.

Mai sunt și alte evenimente: conjuncții, curenți de meteori ce merită observate și vom încerca să le surprindem la ieșirile de observații ce le vom întreprinde.

 

Cer senin!

 

 

Surse: space.com, universetoday.com, Wikipedia.

Foto: Tom Wicker / CC BY-NC-ND.

Simulări foto realizate cu aplicația SkySafary Plus (Android).