Calendar 2012

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Ocultaţie Lună - JupiterPentru cei ce ne întreabă ce fenomene astronomice deosebite putem vedea anul acesta am întocmit această listă. Unele fenomene necesită pregătiri mai ample, altele se pot observa şi cu ochiul liber însă în ambele cazuri vă recomandăm să vi le scrieţi în calendar.

Cel mai rar eveniment anul acesta va fi tranzitul lui Venus care nu se va mai repeta numai peste un secol (vezi mai jos). Bineînţeles pe lângă observarea acestor fenomene mai rare ne mai stau la dispoziţie pentru observaţii şi obiectele uzuale pe cer precum Luna, Soarele, planetele, comete, obiectele deep-sky, meteori, stelele duble şi variabile. Să le observăm şi pe acestea, pentru că şi observarea acestora poate naşte o experienţă deosebită.

 

Cele mai importante evenimente astronomice din anul 2012 selectate de Astroclubul Borealis sunt:

 

  • Globe at Night

14-23 ianuarie, 12-21 februarie, 13-22 martie, 11-20 aprilie. Proiectul Globe at Night are ca scop conştientizarea poluării luminoase prin observarea magnitududinii limită a cerului în diferite locaţii din lume. Magnitudinea limită măsoară care sunt cele mai slabe obiecte astronomice care se mai pot vedea cu ochiul liber dintr-un animit punct de observaţie în funcţie de poluarea luminoasă. Valoarea magnitudinii este valoarea cea mai mare a magnitudinii aparente a celor mai slab vizibile obiecte. Determinarea magnitudinii limită se poate face prin numărarea stelelor din constelaţiile Orion şi Leo conform unor hărţi de stele predefinite. Rezultatele trebuie raportate pe situl proiectului, după care se pot compara cu rezultatele celorlalţi observatori. Mai multe detalii aici.

 

  • Conjuncţie Venus - Jupiter

14. martie, miercuri. Cele mai luminoase obiecte de pe cer vor fi aproximativ la o distanţă de 3 grade. Mai târziu, pe 25. martie se va alătura şi Luna crescândă oferind un spectacol fascinant.

Conjuncţie Venus-JupiterVenus, Jupiter şi Luna apropiate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Maratonul Messier

17-25 martie. Maratonul Messier este un concurs între astronomii amatori când în decursul unei singure nopţi vor incerca să observe toate cele 110 obiecte astronomice din catalogul lui Messier. Luna plină fiind în 22 martie, nopţile de martie din al treilea şi al patrulea sfârşit de săptămână vor fi cele mai bune oportunităţi pentru a completa maratonul.

 

  • Conjuncţie Venus - Pleiade

Conjuncţie Venus-Pleiade3. aprilie, marţi seara Venus va trece printre stelele Pleiadelor. Fenomenul va fi foarte interesant de observat mai ales într-un binoclu şi va fi o provocare pentru astrofotografi.

 

  • Ziua Astronomiei

28. aprilie, sâmbătă. Ziua Astronomiei este cel mai cunoscut eveniment pentru popularizrea astronomiei. Cu această ocazie astronomii amatori ies in stradă cu telescoapele pentru a arăta la trecători cerul prin telescop şi pentru a trezi interesul lor în astronomie.

 

  • Tranzitul lui Venus

Tranzitul lui Venus6. iunie, miercuri dimineaţa. Tranzitul lui Venus este fenomenul prin care planeta Venus se interpune între Pământ și Soare, obturând o mică parte a discului solar. Acest tranzit astronomic este similar cu o eclipsă solară, cu deosebirea că, deși diametrul lui Venus este de 4 ori mai mare decât cel al Lunii, proiecția planetei Venus este mai redusă întrucât se află la o distanță mai mare de Terra. Ultimul tranzit a lui Venus a fost in 2004, iar următorul va fi doar în 2117. Fenomenul va avea loc între orele 22:12 - 4:48 UT sau 1:12 - 7:48 ora României. Fiindcă soarele va răsări doar la 5:30 vom putea observa doar ultimele faze ale tranzitului, când Venus va fi pe partea nordică a discului solar. Discul lui Venus va fi de 63". Soarele fiind la activitatea maximă anul acesta, va fi interesant să fotografieze cineva Venus împreună cu petele solare care se formează pe suprafaţa soarelui.

Ochelarii speciali de eclipsă pot fi folosiți pentru observarea tranzitului. Observaţiile prin telescop vor necesita un filtru solar. Atenţie: observarea discului solar fără protecție poate cauza daune permanente ochilor sau chiar orbire!

  • Ocultaţie Jupiter - Lună

Ocultaţie Jupiter-Lună15. iulie, duminică în zori la ora 1:28 UT sau 4:28 ora României Jupiter va intra în spatele Lunii în fază de 15%. Luna va fi doar la 15 grade altitudine. Va fi foarte interesant de privit prin binoclu sau un telescop cum dispare Jupiter împreună cu cei patru sateliţi galileene in spatele Lunii. Jupiter va ieşi din spatele Lunii întunecate la 5:23 ora României.

 

  • Perseidele

12. august, 2012. Poate cel mai faimos curent de meteori sunt Perseidele. Nu doar pentru că sunt spectaculoase dar şi pentru că în nopţile calde de vară curentul este mai comod de observat. În contrar cu anul trecut, anul acesta o să avem şanse bune să observăm acest curent de meteori spectaculos, pentru că va fi aproape Luna nouă (Luna noua fiind doar la câteva zile, în 17 august 15:54 UT). Valoarea ZHR estimată va fi mai mare de 100. Pentru mai multe detalii, inclusiv alte curente accesaţi calendarul IMO (Organizaţia Internaţională de Meteori).

 

Vă dorim observaţii fructuoase şi aşteptăm sa ne trimiteţi desenele, fotografiile şi experienţele la observaţii pe adresa Astroclubului: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

 

Toate pozele sunt realizate în aplicaţia Stellarium şi prelucrate de István Mátis.

Surse: imo.net, MCSE, seasky.org, universetoday.com, Wikipedia.