Luna și Stelele, pe invers!

Am citit azi în presa electronică despre un nou film de promovare a Municipiului Cluj-Napoca, la care s-a lucrat două luni de zile. Teaserul îl gasiți aici http://vimeo.com/31338484. Puteți să ghiciți ce legătură are el cu astronomia?

 


Gândit în special pentru investitori (accentul cade pe infrastructura noastră grozavă: vedem aeroportul, nodul Gilău al autostrăzii), filmul m-a surprins și prin câteva secvențe de "astrofotografie" time-lapse. Am scăpat un "Splendid!" în timp ce urmăream stelele, Calea Lactee și Luna în defilarea lor cereasca deasupra orașului.

Dar era imposibil ca aparatul lor foto să redea în același timp și stelele vagi și puternicul iluminat public, din acelasi motiv pentru care materialul filmat pe Lună de către astronauții Apollo nu conținea nicio urmă de stele: camera obscură a aparatului fotografic pur și simplu nu poate înlocui perfecțiunea ochiului uman!

"Smecheri!", mi-am zis, "sigur au facut un colaj între două expuneri separate în timp și spațiu - au decupat și înlocuit cerul din film!".

Dar ceva continua să mă deranjeze... apoi m-am prins. Pe cerul investitorilor, toate stelele se mișcau invers!

Regretabil, în film stelele răsar dinspre Vest și apun în Est, ca și cum Pământul și-ar fi schimbat direcția de rotație. Vedem asta clar în secțiunea cu Teatrul Național.

Apoi observăm cum o Lună Plină, filmată probabil de pe acoperișul Complexului Comercial Leul (Mihai Viteazu), se deplasează pe cer pe deasupra Bisericii Sf. Mihail, înspre Catedrala Ortodoxă - de la Vest la Est!

La final, aceeași Lună Plină (rasucită bine s-amețească!) o vedem de pe Bdul Eroilor, urcând dinspre dreapta deasupra Monumentului Memorandiștilor Ardeleni (Clopotul). Bucurați-vă de acele imagini, căci nu le veți vedea niciodată în realitate!

Făinuț film... da' cu astronomia ce-ați avut?