O fi sau n-o fi? Draconidele 2011

În seara zilei de 9 octombrie 1933, o spectaculoasă ploaie de stele se abătea asupra Europei. Ce era potopul luminos? Materie din coada unei comete descoperite cu 33 de ani în urmă! În cursa lui anuală în jurul Soarelui, Pâmântul "aspirase" o parte din rămășițele pierdute de efervescentul vizitator, cometa 21P Giacobini - Zinner. Fenomenul se va repeta anual, cu maxime în 1946, 1952, 1985 și în 1998, dar niciodată la fel de puternic. Dar iată că, dacă e să ne luăm după unele previziuni, recordul ar putea fi doborât tocmai acum, pe 8 octombrie, adică sâmbătă seara.

 

În astronomie vorbim de cicluri. Atât cercurile lui Ptolemeu cât și elipsele lui Kepler, deși aparțineau unor sisteme lumești opuse, aveau în comun ideea de repetabilitate. Istoria se repetă, spunea cineva, și în astronomie, mai mult ca oriunde poate, repetiția unor fenomene e de necontestat. Ciclurile lunare, anotimpurile, anii. De ce ar face marea ploaie de stele din 1933 notă discordantă? Conform calculelor unor astronomi, configurația astrală taman din acest an ar fi similară, iar românii s-ar număra printre cei mai favorizați observatori europeni.

La ce ne putem aștepta, deci, sâmbătă? Trebuie să ne întoarcem puțin în toamna lui 1933 pentru a vedea ce s-a observat atunci. O scurtă cronologie a evenimentului, preluată din relatările vremii, s-ar putea citi însă și ca o previziune optimistă pentru seara zilei de 8 octombrie 2011:

ora 18:00 GMT:
Pe cer pot fi observați primii meteori ai Draconidelor.

ora 19:00 GMT:
Actvitatea curentului se intensifică treptat. Deja cad mai mulți meteori pe minut.

ora 20:00 GMT:
Se înregistrează apogeul curentului meteoric, când, conform relatărilor unui observator din Irlanda, "stelele cad precum fulgii de nea intr-o furtună de zăpadă". Altcineva estimează că în doar 5 secunde vazuse nu mai puțin de 100 de stele căzătoare. În Malta, astronomii estimează o medie de 480 meteori/minut. Sunt puțin strălucitori, dar luminează cerul prin însăși numărul lor.

ora 21:00 GMT
Se remarcă reducerea bruscă a numărului de stele cazătoare. Un observator număra acum abia 4 meteori pe minut, și tendința este de scădere.

ora 0:00 GMT
Punctul de origine al curentului meteoric (sau radiantul) se apropie de orizont. Răsăritul Lunii pune capăt definitiv marelui spectacol ceresc.


Ați fost vreodată de Perseide sub un cer întunecat de țară? Perseidele sunt cel mai celebru curent meteoric anual. În condiții ideale, ele dau naștere la maxim 100 de stele căzătoare pe oră. Comparați deci cei 100 pe ORĂ ai Perseidelor cu maximul Draconidelor înregistrat în '33: 100 meteori în doar 5 SECUNDE!

Nu toate evenimentele se repetă în astronomie cu ACEEAȘI ciclicitate. O fi configurația astrală din 2011 aproape identică cu cea din '33, dar avem o deosebire cu impact major: satelitul nostru natural va fi deasupra orizontului de cu seara până dimineața devreme. Conform celui mai pesimist scenariu, lumina Lunii va "spăla" bolta cerească atât de mult încât vom putea vedea abia 5% din resturile "aspirate" de Pamant... Și oricum norul de resturi care a cauzat ploaia cosmică din '33 s-ar putea să fi dispărut între timp!

Acum mă uit la prognoza meteo și văd că pentru Cluj se anunță ploi și timp urât în weekend. Și totuși! Dacă vremea se dovedește la fel de imprevizibilă ca Draconidele?

"Ca să fiu sincer, nu mă aștept la cine știe ce de la 
acestă ploaie de stele. Condițiile sunt nefavorabile."
- un "astro-toon" amuzant a lui Douglass George Daniels,
care cred că se potrivește foarte bine Draconidelor în 2011