The Cambridge Photographic Star Atlas

Am o slăbiciune pentru atlase stelare. Când am auzit că cei de la Cambrige vor să scoată unul nou, normal că am ciulit urechile și am pândit momentul.

Un atlas stelar se aseamănă unui atlas de geografie obișnuit, doar că în loc de orașe, munți, state și continente el redă stele, galaxii, constelații și emisfere cerești.

Unele atlase comportă strict un rol funcțional fiind sunt destinate orientării pe cer în teren, în vreme ce altele le ții cu grijă undeva în bibliotecă și le admiri în secret departe de roua "câmpului de luptă" nocturn. Atlasul lui Axel Mellinger este o asemenea bijuterie.

Spre deosebire de atlasele stelare "normale" care conțin imagini trasate pe calculator, cel Cambridge este unul "fotografic". Cartea a fost gândită pe din două: paginile din dreapta redau cerul înstelat sub aspect fotografic (în esență, poze cu stele), în vreme ce paginile din stânga conțin adnotări pe o copie "negativa" a imaginii de lângă, explicându-ne ce vedem de fapt în ea: denumiri și trasări de constelații, stele, roiuri, nebuloase etc. Avem 82 de planșe la o scară de 1 grad pe centimetru, în care putem număra peste 1500 de obiecte deep-sky și 2500 de stele.

Iată și câteva poze cu conținutul.

Planșa 37: Constelația Orion

Detaliu din Scorpionul, adnotat

Același detaliu din Scorpionul, 
exclusiv fotografic