O Stea Minunată, la 415 ani

În ciuda aparențelor, nu toate stelele își păstrează strălucirea de-a lungul timpului. Cele mai ghinioniste explodează cu o străfulgerare și apoi se sting. Există însă stele care se umflă și se contractă cu atâta regularitate încât par a ne face cu ochiul... și încă se țin bine! Sâmbătă am aniversat 415 ani de la descoperirea primei "stele variabile".

 



Pe 13 august 1596, David Fabricius, un pastor luteran german cu un hobby pentru astronomie, găsește o nouă stea în constelația Balena (Cetus), căreia cartograful-ceresc Bayer îi atribuie ulterior denumirea de Omicron Ceti.

Despre descoperitor nu știm mare lucru, decât că a ajuns să sfârșească într-un mod tragic. Cu ocazia prezidării unei slujbe, pastorul Fabricius declarase că va face cunoscut la următoarea întâlnire numele celui care obișnuia să fure gâștele și găinile enoriașilor. O lovitură de lopată în moalele capului pune capat, între timp, zilelor pastorului, lovitură cel mai probabil aplicată de vinovatul însuși.

Stele noi găsiseră în trecut și Johannes Kepler și Tycho Brahe. Dar spre deosebire de stelele acestora, niste "supernove" ce se inflamaseră brusc stralucind cu putere pentru ca apoi să pălească pentru totdeauna, noua stea a lui Fabricius se aprindea și se stingea repetat, dupa un calendar bine stabilit: 11 luni.

Atât de neobișnuit era comportamentul noii stele incât Johannes Hevelius îi dedică o carte în 1662: "Historiola mirae stellae" (adică "Scurtă istorie a stelei minunate"). De atunci, steaua este cunoscută până în zilele noastre și sub denumirea de Mira, adică Minunata.

În decursul a 331 de zile, Mira se umflă, trecând de la strălucirea unei stele observabilă doar prin telescop (magnitudine 10), la una ușor-vizibilă chiar și din centrul iluminat al Clujului (magnitudine 2), o diferență de strălucire de peste 1.500 de ori!

Încercați să observați și voi Steaua Minunată a lui Fabricius! Constelația Balena o veți găsi momentan catre răsărit, în a doua jumătate a nopții. Poziția stelei este marcată prin săgeată. Steaua va atinge maximul de vizibilitate în perioada 21-30 septembrie 2011, deci marcați-vă săptămâna în calendar! Deși astăzi cunoaștem mii de stele cu un comportament asemănător, niciuna nu se apropie de strălucirea Minunatei Mira.

Steaua Minunată (Mira) din constelația Balena. 
Oaspetele nepoftit deasupra capului monstrului marin
este însuși planeta Jupiter.