Neptun la prima orbita de la descoperirea sa

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

 

Marti planeta Neptun isi incheie prima orbita in jurul Soarelui de la descoperirea sa in 1846. Planeta poate fi vazuta doar prin binoclu sau telescop.

 

 

Dupa "retrogradarea" lui Pluto in 2006 la nivel de "planeta pitica", Neptun a devenit oficial cea mai departata planeta a sistemului solar.

Povestea descoperirii lui Neptun ar merita un articol in sine. Uranus fusese descoperit in 1781 de catre William Herschell. Cu timpul s-a constat ca pozitia observata a planetei nu corespundea celei calculate (pe vremea aceea aproape toti matematicienii de renume nutreau interes pentru astronomie!) . Calculele dovedindu-se bune, parea ca un corp strain influenta miscarea lui Uranus - o planeta inca nedescoperita! Dupa mai bine de 50 de ani, englezul John Couch Adams si francezul Urbain Le Verrier calculeaza pozitia pe care ar trebui sa o ocupe pe cer noua planeta, dar niciun observator astronomic nu se arata interesat sa o caute.

In cele din urma, pe 23 septembrie 1846, Johann Gottfried Galle, un tanar asistent in cadrul Observatorului Astronomic "Urania" din Berlin, gaseste noua planeta in mai putin de o ora. Ea se afla la doar 55 minute de arc de locul care ii fusese indicat de Le Verrier - diametrul a doua Luni Pline pe cer. Instrumentul optic performant - un telescop refractor acromat de 9 toli (24 cm) - i-a permis lui Galle sa vada steluta ca un mic disc, acesta concluzionand corect ca astrul este de fapt planeta cautata si nu o stea obisnuita.

Telescopul folosit de Galle pentru a cauta planeta Neptun, 
actualmente expus la Muzeul German din Munchen

Galle insa nu era prima persoana care vede Neptunul, desi a fost primul care a inteles ca de fapt vede o planeta noua. Se pare ca prima observatie inregistrata i-a apartinut astronomului francez Jerome Lalande in 1795. Stim cu siguranta insa ca, cu aproape 250 de ani mai devreme de momentul descoperirii oficiale, Galileo Galilei vazuse din intamplare si chiar schitase planeta in caietele sale de studii, dar nu banuise nici pentru o clipa ca steluta ce i se aratase prin luneta sa primitiva era de fapt a opta planeta a Sistemului nostru Solar.

Extras din caietul lui Galileo Galilei (1612). 
Desenul reda planeta Jupiter, satelitii sai si
o stea "fixa"  in apropiere, in realitate
planeta Neptun.

Cu putin noroc, in a doua parte a noptii puteti observa si voi planeta Neptun in constelatia Varsatorul, aproape de orizontul sud-estic. Gasiti steaua 38 Aquarii pe linia imaginara dintre Teta si Iota Aquarii. Neptun se va afla mai jos de 38 Aquarii, cam la un diametru de Luna Plina.