Explozie solara spectaculoasa

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

In dimineata zilei de 07.06.2011 aparatele sondei spatiale NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) surprind o explozie solara de proportii in zona complexului de pete solare 1226-1227. Ce au inregistrat instrumentele si ce efecte va avea explozia asupra noastra?

 

 

Vestea buna e ca ejectia de plasma nu s-a produs in directia Pamantului. Efecte vom simti chiar si asa. Se estimeaza ca furtuna solara se va ciocni cu campul magnetic terestru in zilele de 8 sau 9 iunie. Locuitorii din zonele cercurilor polare pot spera la niste aurore frumoase.

In ceea ce priveste vestile proaste, exista pericolul ca furtuna - formata din particule elementare (electroni si protoni) - sa afecteze activitatea umana. Inainte sa intrati in panica ar fi bine sa amintesc faptul ca furtuna a fost plasata de specialisti in categoria M - este o furtuna medie- cu alte cuvinte, am trecut si prin episoade mai dificile!

Practic toate dispozitivele electrice/electronice sunt predispuse influentei furtunilor solare. Atat curentul electric ce trece prin ele cat si vantul solar sunt electroni in miscare, ce genereaza campuri electromagnetice, care la randul lor induc alti curenti electrici. E suficient sa ne gandim aici la tehnica fina din satelitii de telecomunicatii, la retelele de distributie a curentului electric... toate pot fi afectate intr-un mod sau altul. La fel ca persoanele meteodependente. Sa nu uitam ca insusi omul este un organism electric. Procese fiziologice importante depind de curgerea ritmata a electronilor in corp. Bataile inimii sunt reglate prin curenti electrici infimi de mici, produsi in situ, in muschiul cardiac.

Furtuna solara a avut loc azi la ora 09:41 (ora Romaniei). Tot azi, in jurul orei 10, liderul Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop (59), sufera un stop cardiac fatal. O simpla coincidenta...