Vineri, observații astro Luna+Jupiter

Vineri incepand cu ora 20:00 va invitam pe platoul Salii Sporturilor pentru o odisee spatiala. Vom calatori pe Luna si pe Jupiter, intocmai ca eroii lui Stanley Kubrick din "2001: O odisee spatiala". Vom observa, printre altele, craterul Clavius, o mare selenara-Mare Imbrium, munti selenari- Apeninii si Alpii, si o falie spectaculoasa de peste 100km: Rupes Recta! Fanii lui Jupiter vor avea ocazia sa revada Marea Pata Rosie si trecerea satelitului Europa peste discul planetei-mama.

 

Ce vedem pe Lună?  • Incepem calatoria noastra in Marea Ploilor, sau Mare Imbrium, nume dat in secolul al XVII-lea de catre astronomul italian Riccioli unei campii selenare cu un diametru de peste 1000 km.
  • Mare Imbrium este flancata de catre doua lanturi muntoase. In nord avem Alpii selenari, cu craterul Platon (101 km diametru). Forma sa ovala se datoreaza unui efect de perspectiva, el fiind de fapt circular. In sudul marii se ridica Muntii Apenini, in capatul carora gasim craterul Eratostene (58 km) cu un varf central.
  • Coborand de-a lungul terminatorului lunar, curba care separa partea luminata de partea obscura a satelitului nostru natural, ajungem in dreptul Rupes Recta. In anumite zile din luna, lumina ce cade pe falia de 110 km o face sa para o prapastie in toata regula, dar de fapt panta ei este una domoala, cu inaltimi de sub 300 metri.
  • In emisfera sudica vom gasi giganticul crater Clavius (225 km). Atat de mare, incat puteti sa numarati craterele din interiorul sau.

 

Ce vedem pe Jupiter?

  • 20:45 Vedem tranzitul Marii Pete Rosii pe Jupiter, un uragan de 25.000 km diametru, adica de doua ori cat Pamantul!
  • 22:01: Inceputul trecerii satelitului Europa peste discul lui Jupiter
  • 22:20: Vedem cum apare si umbra satelitului Europa pe discul lui Jupiter

 

Despre film


"2001: O odisee spatiala" este un film science-fiction celebru din anul 1968. Filmul abordeaza teme precum evolutia umana si tehnologia, inteligenta artificiala, si viata extraterestra, o buna parte din actiune desfasurandu-se pe parcursul unui zbor cosmic spre planeta Jupiter. Echipajul urmareste un mesaj codificat transmis in directia lui Jupiter de catre un monolit extraterestru descoperit pe Luna.