Eclipsa Totală de Lună, 15 Iunie 2011

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Fazele Eclipsei Lunare, din 15.6.2011. Sursa: wikipediaÎn seara zilei de miercuri, 15 iunie, nu trebuie să rataţi prima eclipsă totală de Lună din acest an! La Cluj-Napoca eclipsa incepe la ora 21:10, odată cu răsăritul Lunii pline, şi atinge punctul culminant la ora 23:12 moment în care Luna se cufundă pe deplin în umbra Pământului.

Urmăriţi eclipsa totală de Lună din 15 iunie impreună cu Astroclubul Borealis la Observatorul Astronomic al UBB Cluj din Str. Cireşilor nr. 15!

 

Desfăşurătorul eclipsei totale de Lună din 15 iunie 2011 la Cluj-Napoca este mai jos. Toate orele sunt exprimate în ora locală a României, adaptate în special pentru Cluj.

20:23 - Deşi încă sub orizontul nostru, are loc intrarea Lunii în conul de penumbră al Pământului: începe aşa-numită eclipsă penumbrială, care se manifestă prin întunecarea treptată a porţiunii estice a discului Lunar. Întunecarea penumbrială a discului Lunar se observă dificil chiar şi prin instrumente optice.

21:10 - Are loc răsăritul Lunii.

21:22 - Începutul eclipsei parţiale. Lucrurile devin interesante, eclipsa începe să fie vizibilă cu ochiul liber. Umbra Pământului începe să fie proiectată pe partea stângă a discului Lunar progresând lent către dreapta. Un cosmonaut aflat în partea întunecată a Lunii vede o eclipsă totală de Soare.

22:22 - Începutul eclipsei totale. Luna este cufundată în întregime în conul de umbră al Pământului şi capătă culoarea roşiatică.

23:12 - Momentul de maxim al eclipsei totale. Luna a scăzut considerabil în strălucire (magnitudine 0 faţă de -12 la începutul eclipsei).

0:03 - Sfârşitul totalităţii eclipsei. Luna începe să iasă din umbra Pământului. Se revine la eclipsa parţială.

1:02 - Sfârşitul parţialităţii eclipsei. Se revine la eclipsa penumbrială. Pentru nespecialişti, eclipsa ia sfârşit.

02:02 - Sfârşitul oficial al eclipsei odată cu ieşirea din conul de penumbră al Pământului.

 

Simularea eclipsei din 15 iunie în aplicaţia Stellarium: trei ore de eclipsă în trei minute

 

Să sperăm că vom avea o vreme favorabilă.

Vă aşteptăm cu drag!