Ieșire la observații 25.2.2017

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Sâmbătă seara vom ieși la observații astronomice în afara Clujului. Sesiunea de observații va avea două părți. În prima parte ne vom întâlni în parcarea de la Profi din Zorilor între orele 19:00-20:00. Aici vom socializa și ne vom uita la planetele mai strălucitoare Venus și Marte printr-un telescop newtonian.

În a doua parte a sesiunii ne vom îndrepta într-una dintre locațiile uzuale de observații în afara Clujului, ce vom stabili la fața locului. Aici vom lua rămas bun și vom observa constelațiile de iarnă și obiectele deep-sky din acestea. Între cele mai vizibile obiecte deep-sky vor fi: M81, M44, M47, M41. La finalul serii vom observa și planeta Jupiter.

Pentru cei care doresc să vină doar pentru a doua parte a sesiunii este recomandat să vină cel târziu la 19:30 la locul întâlnirii să putem pleca la ora 8 seara.

 

Programul va fi următorul:

 • Întâlnire la ora 19:00, în parcarea de la supermarketul Profi din cartierul Zorilor.

 • Pornirea la 20:00.

 • Ajungem la ora 20:30 la locul stabilit de observații.

 • Plecarea acasă: aproximativ la ora 23:00.

 

Regulament

 • Este recomandat să veniți la locul de întâlnire în timp ca să putem porni împreună. Astfel găsiți mai ușor locul de observații și nu deranjați observațiile cu farurile autovehiculelor în cazul în care ați veni mai târziu.
 • Cine poate oferi locuri în mașină pentru cei fără mașină, este binevenit, deoarece telescoapele mari ocupă deja mai multe locuri. Cine nu vine cu un autovehicul este rugat să-și anunțe intenția de participare pe canalele de contact al Astroclubului.
 • În timpul observațiilor este permisă numai folosirea lanternelor cu culoarea roșie și direcționate spre jos pentru a nu deranja acomodarea ochilor la vederea de noapte. Orice sursă de lumină de alte culori (lanterne, telefoane mobile, farurile și iluminatul autovehiculelor) este interzisă pe parcursul observațiilor. În cazul excepțional în care trebuie să folosim neapărat surse de lumini puternice să-i anunțăm din timp pe cei din jur.
 • Să aduceți neapărat haine groase, pentru că la observații după apusul soarelui și când bate vântul poate fi mult mai frig decât în centru - se poate simți o temperatură cu până la 10-15 grade mai mică.
 • La ieșirile de observații fiecare participant răspunde pentru sine, organizatorii nu își asumă răspunderea. Participanții minori trebuie să vină însoțiți de un adult.
 • Aruncarea gunoaielor de orice fel în timpul observațiilor și în locul de observații este interzisă!
 • Participarea înseamnă totodată acceptarea acestor reguli.


Ieșirea la observații se va ține numai dacă vremea este favorabilă.

În caz de ploaie sau înnorare totală ieșirea va fi amânată.


Contact: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Participarea este gratuită. Vă așteptăm cu drag!