Ieșire la observații 5.8.2016

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Vineri seara vom ieși la observații astronomice în afara Clujului.

Între obiectele observate vor fi planetele Saturn, Marte, constelațiile de vară și obiectele deep-sky din acestea între care roiurile globulare de stele M15, M2 în condiții optime, numeroase nebuloase planetare, resturi de supernove și galaxii.

 

Programul va fi următorul:

  • Întâlnire la ora 21:15, în parcarea de la supermarketul Billa din cartierul Mănăștur (preferabil în colțul cel mai aproape de semafor).

  • Pornirea la 21:30.

  • Ajungem la ora 22:15 la locul de observații: în apropierea localității Dângăul Mare (mergând dinspre Cluj se face stânga în Căpușu Mare). Ultimii 100 de metri sunt pe drum forestier de calitate medie, care se pot parcurge și pe jos.

  • Plecarea acasă: aproximativ la ora 2:00.

Nebuloasa Voalul, NGC 6992/6995 sau Caldwell 33/34, un rest de supernovă din constelația Lebăda, favoritul multor astrofotografi și observatori vizuali laolaltă, prezentată de către Dr. J în serialul Hubblecast.

Regulament

  • Este recomandat să veniți la locul de întâlnire în timp ca să putem porni împreună. Astfel găsiți mai ușor locul de observații și nu deranjați observațiile cu farurile autovehiculelor în cazul în care ați veni mai târziu.
  • Cine poate oferi locuri în mașină pentru cei fără mașină, este binevenit, deoarece telescoapele mari ocupă deja mai multe locuri. Cine nu vine cu un autovehicul este rugat să-și anunțe intenția de participare pe canalele de contact al Astroclubului.
  • În timpul observațiilor este permisă numai folosirea lanternelor cu culoarea roșie și direcționate spre jos pentru a nu deranja acomodarea ochilor la vederea de noapte. Orice sursă de lumină de alte culori (lanterne, telefoane mobile, farurile și iluminatul autovehiculelor) este interzisă pe parcursul observațiilor. În cazul excepțional în care trebuie să folosim neapărat surse de lumini puternice să-i anunțăm din timp pe cei din jur.
  • Să aduceți neapărat haine groase, pentru că la observații după apusul soarelui și când bate vântul poate fi mult mai frig decât în centru - se poate simți o temperatură cu până la 10-15 grade mai mică.
  • Aruncarea gunoaielor de orice fel în timpul observațiilor și în locul de observații este interzisă!


Ieșirea la observații se va ține numai dacă vremea este favorabilă.

În caz de ploaie sau înnorare totală ieșirea va fi amânată.


Contact: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Participarea este gratuită. Vă așteptăm cu drag!