Eclipsa Solară din 20 martie 2015

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

 

Asociația Astronomică Astroclubul Borealis în colaborare cu Observatorul Astronomic al Universității Babeș-Bolyai vă invită vineri 20. martie 2015, începând cu orele 10:30, la observarea eclipsei totale solare.

O eclipsă este un eveniment astronomic care are loc atunci când un corp ceresc trece prin umbra altuia. Termenul este folosit cel mai des pentru a descrie fie o eclipsă de Soare, când umbra Lunii se proiectează pe suprafața Pământului, fie o eclipsă de Lună, când Luna intră în conul de umbră al Pământului.

Prima eclipsă a anului 2015 va fi o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, eclipsa parțială fiind observabilă din Europa, nordul Africii și vestul Asiei prin urmare și din România. Este ultima eclipsă totală solară vizibilă din Europa până la eclipsa din 12 august 2026. Singurele locuri populate de unde se poate observa eclipsa totală și se poate ajunge prin mijloace de transport sunt Insulele Faroe și Svalbard. Din România eclipsa se va putea observa ca o eclipsă parțială, Luna acoperind peste 60% din discul Soarelui.

 

Eclipsa Totală Solară din 20 martie 2015. Fred Espenak, NASA/GSFC.


Timpii eclipsei pentru Cluj-Napoca vor fi următoarele:

  • Eclipsa parțială începe la: 20 Mar, 10:45 (8:45:34 UT), 146° SE, 37.7° înălțime. Luna atinge discul Soarelui.
  • Maximul Eclipsei, 20 Mar, 11:54 (9:54:12 UT), 168° SSE, 42.4° înălțime. Luna este cel mai aproape de centrul Soarelui.
  • Eclipsa parțială se termină, 20 Mar, 13:04 (11:04:19 UT), 191° SSW, 42.5° înălțime. Luna iese din discul Soarelui.


Orele afișate sunt în ora locală a României (în paranteză în Timp Universal), pentru Cluj-Napoca. Faza maximă a eclipsei văzută din Cluj-Napoca va fi de 60.4 la sută.

Evenimentul va avea loc la Observatorul Astronomic al UBB, de pe Strada Cireșilor, Nr. 19, între orele 10:30-13:30. Participanții vor avea ocazie să se uite la Soare prin mai multe instrumente astronomice dotate cu filtre solare speciale.

Atenție: Fără filtru solar special adecvat este interzis privirea soarelui atât prin instrumente astronomice cât și cu ochiul liber! În caz contrar poate provoca orbire instantanee!

Pentru membrii Astroclubului Borealis participarea este gratuită.


Următoarea eclipsă vizibilă de pe teritoriul României va fi Eclipsa Totală de Lună din 28 septembrie 2015. Pentru mai multe detalii despre eclipse vizibile din România vă recomandăm situl profesorului Sorin Hotea, iar pentru eclipse vizibile din toată lumea o sursă foarte bună este situl cu predicții de eclipse a lui Fred Espenak de la NASA/GSFC.
Puteți vedea o simulare a eclipsei și din programul Stellarium, prezentat într-un articol precedent.

 

Surse, Resurse:
Predicții de eclipse de Fred Espenak, NASA/GSFC
Wikipedia
astro-info, de Sorin Hotea
Obs UBB Cluj
timeanddate.com
saros139.hu
Foto timbru: CC-BY-SA, Luc Viatour