Observații C/2014 Q2 (Lovejoy) 13.01

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Cometa C/2014 Q2 (Lovejoy) este o cometă cu o perioadă lungă  descoperită pe 17 august 2014 de Terry Lovejoy. Pe 7 ianuarie a fost cel mai aproape de Pământ, de aceea este foarte luminos, dar se deplasează relativ repede pe cer. Cel mai aproape de Soare va fi pe 30 ianuarie, după care se va îndepărta și nu va reveni numai peste 8000 de ani. În această perioadă cometa este foarte strălucitoare, chiar vizibilă cu ochiul liber din zone bune de observații și este poziționat foarte sus pe cer (în constelația Taurus) optim pentru observarea și fotografierea sa. Dacă vremea ne permite vom încerca observarea acestei comete.

 

Pentru că ieșirea va fi în mijlocul lui Ianuarie putem să ne așteptăm la temperaturi foarte scăzute deci îmbrăcămintea corespunzătoare este obligatorie.
Pe parcursul nopții vom mai observa constelațiile și nebuloasele din Hexagonul de Iarnă, inclusiv M42, Nebuloasa cea mare din Orion și planetele Uranus și Jupiter.

Mai multe detalii legat de cometă găsim pe situl www.astro-info.ro, pe earth-sky.org și o hartă cu poziția cometei aici (PDF). De asemenea cometa se poate vizualiza și în programul popular de planetariu Stellarium.

 

Programul va fi următorul:

  • Întâlnire Marți, 13.01.2015 la ora 19:00, în parcarea de la Profi din cartierul Zorilor, aici.
  • Pornirea la 19:15.
  • Ajungem la ora 19:30 la locul de observații, între pădurea din Făget (după satul Făget) și înainte de Sălicea, în Ciurila, aici.
  • 19:30-22:30 observații
  • Plecarea acasă: aproximativ la 22:30, în funcție de vreme, oboseală sau după înțelegere.

Cometa C/2014 Q2 Lovejoy la magnitudinea de 5.6 fotografiată în 2014 decembrie de Paul Stewart. CC BY-SA 2.0

 

Cometa C/2014 Q2 Lovejoy pe Astronomy Picture of the Day: 141231, 141225.

 

Regulament

  • Este recomandat să veniți la locul de întâlnire în timp ca să putem porni împreună. Astfel găsiți mai ușor locul de observații și nu deranjați observațiile cu farurile autovehiculelor în cazul în care ați veni mai târziu.
  • Cine poate oferi locuri în mașină pentru cei fără mașină, este binevenit, deoarece telescoapele mari ocupă deja mai multe locuri în mașini. Cine nu vine cu un autovehicul este rugat să-și anunțe intenția de participare anticipat.
  • În timpul observațiilor este permisă numai folosirea lanternelor cu culoarea roșie și direcționate spre jos pentru a nu deranja acomodarea ochilor la vederea de noapte. Orice sursă de lumină de alte culori (lanterne, telefoane mobile, farurile și iluminatul autovehiculelor) este interzisă pe parcursul observațiilor. În cazul excepțional în care trebuie să folosim neapărat surse de lumini puternice să-i anunțăm din timp pe cei din jur.
  • Să aduceți neapărat haine groase, pentru că la observații după apusul soarelui și când bate vântul poate fi mult mai frig decât în centru - se poate simți o temperatură cu până la 10-15 grade mai mică.
  • Aruncarea gunoaielor de orice fel în timpul observațiilor și în locul de observații este interzisă!


Ieșirea la observații se va ține numai dacă vremea este favorabilă.

În caz de ploaie sau înnorare totală ieșirea va fi amânată.


Contact: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Participarea este gratuită. Vă așteptăm cu drag!