Observații Geminide, 13 decembrie

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Modificare program: pornirea se amâna la 21:30.

Acesta va avea loc indiferent de starea vremii, pentru că este probabil ca la locul de observații să nu fie ceață.Sâmbătă seara vom ieși la observarea curentului de meteori Geminide în locația obișnuită de observații lângă Ciurila. Acesta este un curent de meteori foarte spectaculos, comparabil sau chiar mai frumos decât curentul Perseide, însă din cauză ca acest curent este activ iarna de obicei este mai puțin observat și cunoscut. Cu această ocazie vom face observațiile cu ochiul liber și vom admira stelele căzătoare care vor avea o rată de aproximativ 120 pe oră. Este recomandat să aducem un binoclu, ceas precis, izopren, saltea gonflabilă, scaun sau pat rabatabil, sac de dormit cât mai cald, pătură, folie din nailon, încălzitori de mână, picior și atâtea haine groase cât putem căra și îmbrăca.


Mai multe detalii legat de Geminide găsim pe situl imo.net și timanddate.com, iar legat de observarea meteorilor pe imo.net.

 

Programul va fi următorul:

  • Întâlnire la ora 21:15, în parcarea de la Profi din cartierul Zorilor, aici.
  • Pornirea la 21:30.
  • Ajungem la ora 22:00 la locul de observații, între pădurea din Făget (după satul Făget) și înainte de Sălicea, în Ciurila, aici.
  • 22:00-02:00 observarea Geminidelor
  • Plecarea acasă: aproximativ la 2:00 dimineața (sau chiar mai târziu), în funcție și de frig, oboseală sau după înțelegere.

 

Colaj Geminide 2012. Foto: István Mátis

 

Geminide pe Astronomy Picture of the Day: 20132013, 2012.

Poza de timbru din deschidere este un bolid din roiul Leonide. By Navicore [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons.

 

Regulament

  • Este recomandat să veniți la locul de întâlnire în timp ca să putem porni împreună. Astfel găsiți mai ușor locul de observații și nu deranjați observațiile cu farurile autovehiculelor în cazul în care ați veni mai târziu.
  • Cine poate oferi locuri în mașină pentru cei fără mașină, este binevenit, deoarece telescoapele mari ocupă deja mai multe locuri în mașini. Cine nu vine cu un autovehicul este rugat să-și anunțe intenția de participare anticipat.
  • În timpul observațiilor este permisă numai folosirea lanternelor cu culoarea roșie și direcționate spre jos pentru a nu deranja acomodarea ochilor la vederea de noapte. Orice sursă de lumină de alte culori (lanterne, telefoane mobile, farurile și iluminatul autovehiculelor) este interzisă pe parcursul observațiilor. În cazul excepțional în care trebuie să folosim neapărat surse de lumini puternice să-i anunțăm din timp pe cei din jur.
  • Să aduceți neapărat haine groase, pentru că la observații după apusul soarelui și când bate vântul poate fi mult mai frig decât în centru - se poate simți o temperatură cu până la 10-15 grade mai mică.
  • Aruncarea gunoaielor de orice fel în timpul observațiilor și în locul de observații este interzisă!


Ieșirea la observații se va ține numai dacă vremea este favorabilă.

În caz de ploaie sau înnorare totală ieșirea va fi anulată.


Contact: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Participarea este gratuită. Vă așteptăm cu drag!