Ieșire la observații 15.11.2014

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Continuăm sesiunile de observații în afara Clujului cu observarea cerului în ultima lună de toamnă. Cu această ocazie ne vom deplasa un pic mai departe de Cluj-Napoca, vom merge pe dealurile întunecate de lângă Gârbău. Adunarea va fi sâmbătă în data de 15.11.2014 începând de la ora 16:15 în parcarea de la Billa. Pornirea va fi nu mai târziu de ora 16:30.


Obiectul observațiilor va fi observarea obiectelor deep-sky din constelațiile de toamnă dar o să observăm și câteva dintre planete: Marte, Uranus și Neptun. Printre atracțiile serii vor fi galaxiile Andromeda și Triangulum, roiul globular de stele M15 din constelația Pegasus, roiul deschis Pleiadele și spre finalul serii nebuloasele din Orion.

 

Programul va fi următorul:

 • Întâlnire la ora 16:15, în parcarea de la Billa din cartierul Mănăștur, aici.
 • Pornirea la 16:30.
 • Ajungem la ora 17:00 la locul de observații, între Căpușu Mare și Gârbău, aici.
 • 17:00-17:30 montarea și aclimatizarea echipamentelor.
 • 17:30~11:00 observații astronomice.
 • Plecarea acasă: aproximativ la 11:00 seara, în funcție de frig și de oboseală sau după înțelegere.

 

Galaxia Triangulum (M33) aflată la o distanță de aproximativ 3 milioane de ani lumină aparține de grupul local de galaxii din care mai face parte galaxia noastră, galaxia Andromeda și aproximativ alte 30 de galaxii mai mici. Foto: Ilarie Grecu

 

Regulament

 • Este recomandat să veniți la locul de întâlnire în timp ca să putem porni împreună. Astfel găsiți mai ușor locul de observații și nu deranjați observațiile cu farurile autovehiculelor în cazul în care ați veni mai târziu.
 • Cine poate oferi locuri în mașină pentru cei fără mașină, este binevenit, deoarece telescoapele mari ocupă deja mai multe locuri în mașini. Cine nu vine cu un autovehicul este rugat să-și anunțe intenția de participare pe canalele de contact al Astroclubului.
 • În timpul observațiilor este permisă numai folosirea lanternelor cu culoarea roșie și direcționate spre jos pentru a nu deranja acomodarea ochilor la vederea de noapte. Orice sursă de lumină de alte culori (lanterne, telefoane mobile, farurile și iluminatul autovehiculelor) este interzisă pe parcursul observațiilor. În cazul excepțional în care trebuie să folosim neapărat surse de lumini puternice să-i anunțăm din timp pe cei din jur.
 • Să aduceți neapărat haine groase, pentru că la observații după apusul soarelui și când bate vântul poate fi mult mai frig decât în centru - se poate simți o temperatură cu până la 10-15 grade mai mică.
 • Aruncarea gunoaielor de orice fel în timpul observațiilor și în locul de observații este interzisă!


Ieșirea la observații se va ține numai dacă vremea este favorabilă.

În caz de ploaie sau înnorare totală ieșirea va fi amânată.


Contact: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Participarea este gratuită. Vă așteptăm cu drag!