Luceferi românești

Ieșirile noastre la observații astronomice debutează cu o prezentare generală a cerului înstelat, ocazie cu care identificăm împreună cu participanții principalele stele și constelații vizibile. După care de obicei o iubitoare de poezie se interesează de faimosul Luceafăr, rugându-ne să îl arătăm pe cer. Ca în reclamă, unele lucruri chiar nu se pot cumpăra, iar unul dintre aceste lucruri este expresia firavei visătoare romantice la auzul întrebării noastre: "Te referi la Luceafărul Porcesc?"

 

"Din umbra falnicelor bolți
Ea pasul și-l îndreaptă
Lângă fereastră, unde-n colț
Luceafărul așteaptă."

Mihai Eminescu - Luceafărul

 

În "Zile și Mituri", Ion Ghinoiu ne oferă poate cel mai concis, dar totodată relevant, crash-course în subiectul luceferilor românești:

"Cele mai strălucitoare stele şi planetele vizibile cu ochiul liber de pe Pământ (Venus, Marte) sunt cunoscute cu numele generic de Luceferi sau Nuceferi. Astfel, Luceafărul de Miazănoapte este denumirea populară a planetei Marte, Luceafărul de Seara este denumirea planetei Venus în momentul apariţiei pe firmament în timpul serii, Luceafărul de Ziuă este denumirea aceleiaşi planete la apariţia ei pe firmament înainte de ivirea Zorilor. Luceafărul de Seară se confundă, uneori, cu Steaua Ciobanului. Dintre stelele-luceferi mai cunoscute sunt Luceafărul cel Mare de Miezul nopţii sau Luceafărul cel Frumos, denumiri populare ale stelei Vega din Constelaţia Lira, Luceafărul Porcesc, stea din constelaţia Taurului, la răsăritul căreia încep a grohăi porcii, semn pentru gospodari că se apropie ivitul zorilor."

Veți putea vedea toți luceferii românești în aceste ultime săptămâni de an. Începeți incursiunea astro imediat după apusul Soarelui. Obligatoriu, bineînțeles, cu un volum de Eminescu în buzunar.

Planeta Venus se arată în această iarnă ca Luceafăr de Seară.  A început deja să-și facă timid apariția deasupra orizontului sudvestic, unde o veți putea vedea pe zi ce trece tot mai bine, pâna la primăvară, ca prima stea vizibilă cu ochiul liber în crepuscul. Ieșind azi de la lucru, am surprins primul meu Venus din această iarnă cu telefonul mobil. Puteți identifica planeta în fotografie? Indiciu: e foarte apropiată de orizont.

Dacă nu ați găsit planeta, dar în schimb știți 
după poza făcută ce telefon mobil am, încercați aici.

Pentru Luceafărul Frumos (sau Steaua Ciobanului), astronomii au porecla lor dedicată: Vega. Veți depista steaua deasupra orizontului vestic, abia după ce se mai întunecă puțin. Vega este cea mai strălucitoare stea din formațiunea numită "triunghiul de vară", o grupare de stele care va coborî în curând sub orizont, și de care ne vom despărți până la venirea unor vremuri mai calde.


Marte e Luceafărul de Miazănoapte și răsare în primele ore ale dimineții, în vecinătatea constelației Leul. Pe Marte îl recunoașteți ușor după culoarea sa roșiatică și lipsa de sclipire.

Revenind la porcii noștri. Către miezul nopții veți găsi plutind spre sud Pleiadele (sau Cloșca cu Pui), un conglomerat de vreo 6-7 stele vizibile cu ochiul liber, urmat de un V culcat, dominat de o stea roșiatică. Respectiva stea este un imens soare roșiatic îndepărtat, ce poartă numele de Aldebaran. În arabă, numele său înseamnă "cel care urmează". Noi românii i-am zis mai simplu Luceafăr Porcesc (știu că vă place!) din motivele invocate și de Ghinoiu: pe timpul verii, răsăritul lui Aldebaran coincidea cu ivitul zorilor, când probabil porcii obișnuiesc să se întreacă în grohăit... dar întrucât comportamentul porcinelor nu se numără printre domeniile noastre de interes, nu prea vă putem oferi alte amănunte...