Stele duble de toamnă

"Fie că e vorba de o casă, fie de stele, fie de pustiu, ceea ce le dă frumusețe rămâne nevăzut." (Antoine de Saint-Exupéry)

Vă propun o scurtă incursiune în universul ascuns al stelelor duble. Aici ochii noștri devin puțin depașiți de cerințe, și va trebui să ne ajutăm de un binoclu sau de un telescop pentru a descoperi aceste adevărate bijuterii în miniatură - frumuseți ascunse privirii noastre. Ce legătură are pisica Cheshire cu toate acestea? Citiți mai departe! :)

Daca privim secțiuni de cer printr-un binoclu sau un telescop, vom vedea pe alocuri stele dispuse în perechi, sau, cu alte cuvinte, două stele mai apropiate decat ni s-ar părea firesc. Apropierea aparentă dintre două stele pe cer e înșelătoare. De cele mai multe ori, ea se datorează unui efect de perspectivă. Astfel, în multe cazuri, perechile stelare se dovedesc a fi simple coincidențe de aliniament, caz în care astronomii le denumesc stele duble optice. Există și cazuri în care apropierea perechii se datorează unei legături fizice, gravitaționale între componente. Adică o stea orbitează în jurul celeilalte, precum Pământul în jurul Soarelui. Dar în vreme ce Pământul iși parcurge orbita într-un an, perioada de revoluție în cazul unei stele duble poate dura și cateva mii de ani!

Ne va prinde bine noțiunea de "separație unghiulară". Am văzut într-un articol precedent cum se măsoară depărtările pe cer în astronomie. Atunci am lucrat mai mult cu grade și spuneam că degetul mic de la mâna întinsă acoperă jumătate de grad de cer. Atunci când citiți rândurile de mai jos, țineti cont că 1 grad = 60 minute = 60 x 60 = 3600 secunde.

Ne vom face încălzirea găsind o stea dublă celbră în constelația Ursa Mare. Se numește Mizar și se află în mijlocul oiștii Carului Mare.

Dacă aveți o vedere bună, privind Mizar cu ochiul liber veți fi remarcat un "vecin" foarte apropiat: Alcor. Separația între ele e mică, dar suficient de generoasă pentru a permite observarea cu ochiul liber: 708 secunde de arc. Dar Alcor și Mizar formează o pereche de stele duble doar din punct de vedere optic, cele două neîntreținând de fapt nicio legătură... fizică!

Adevărata stea dublă e Mizar însăși! Ne putem convinge doar privind-o prin telescop. Numai 14 secunde de arc separă cele două componente ale sale, Mizar A și Mizar B. Observații astronomice repetate confirmă că Mizar e o stea dublă "vero"!

Privind cerul înspre sud vom regăsi, timid și discret, o grupare ce redă parcă rânjetul pisicii Cheshire din "Alice în Țara Minunilor". Vechii observatori babilonieni au asemanat-o unei capre cu coadă de pește! Vorbim desigur de constelația Capricornului.

Capricornul are multe stele duble. Pe unele le putem distinge chiar și cu ochiul liber. Începem cu steaua "Alfa", adică cea mai strălucitoare, plasată în dreapta, la "colțul gurii". Componenta principală e de două ori mai strălucitoare decât cea secundară. Cele două sunt separate de o zecime de grad, formand o dubla optică. Componentele lui Alfa sunt la rândul lor duble! Alfa-1 are o componentă la 45 secunde de arc distanță, care se observă cu ușurință prin telescop. Componenta lui Alfa-2 e puțin strălucitoare și "dificlă", însă este la randul ei o dubla de 1,2 secunde de arc separatie, pe care deja nu o putem recunoaște decât prin telescoape performante!  

Beta e o dublă binoculară, de 205 secunde de arc separație. În vreme ce principala e gălbuie, secundara are o culoare albastră. Le vedem bine și prin telescop, dar folosind o putere mică.

Stelele Pi, Ro, si Omicron, ce formează un triunghi puțin mai jos, sunt toate multiple. Pi este destul de dificilă, la 3,2 secunde de arc. Omicron este ușoară, cu ale sale 22 secunde de arc. Ro este o triplă, dar îi vom vedea doar cea de-a treia componenta, aflată la o depărtare măricică de principală, 4 minute de arc.

Extras din Sky Atlas 2000, cu zona studiată din Capricorn 
Cercurile înțepate de linii marchează stelele duble.