Stelele, vecinele noastre de galaxie

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Noptile senine de vara constituie un bun prilej pentru astronomul amator de a se rupe de luminile orasului si a cauta refugiu si relaxare in intunecimea rurala. Aflat acolo, are parte de un minunat spectacol ceresc al carui punct central il constituie "curcubeul noptii" - Calea Lactee.  O dunga albicioasa arcuita deasupra capetelor noastre, formata din milioane si milioane de stele atat de apropiate incat ne apar contopite sub forma unui voal luminos.

Calea Lactee: insula noastra in Univers

Galaxia noastra e o spirala de stele si praf cosmic cu un diametru de circa 100.000 ani lumina si o grosime de circa 1.000 de ani lumina. Aici trebuie sa facem o pauza si sa ne gandim ca Soarele se afla la numai 8 minute lumina de Pamant! Galaxia e intr-adevar un loc imens!

Raportul mare diametru-grosime o face sa ne apara pe cer ca o fasie luminoasa bine definita. Trebuie sa mai spunem ca Soarele NU se afla in centrul galaxiei - si poate ca asa e mai bine! Este discutabil daca viata ar fi putut aparea acolo. Pozitia noastra este undeva la mijloc intre centru si "periferie": nici prea-prea, nici foarte-foarte. Uitandu-ne noaptea spre constelatiile dispuse de-a lungul fasiei, precum Sagetatorul, Lebada, sau Scorpionul, privim de fapt planul intins si indepartat al propriei nostre galaxii, fapt ce explica numarul mare de stele. Avem de-a face cu un efect de perspectiva, similar cu un om care, aflandu-se in padure si uitandu-se in jur, constata ca trunchiurile copacilor tind sa se apropie cu cat mai departati sunt de el, pana se contopesc.

Cand ne uitam spre alte bucati de cer, precum Ursa Mare, Leul sau Boarul vedem galaxia noastra in grosime, si observam un numar proportional mai mic de stele, care practic sunt "suspendate" deasupra sau dedesubtul nostru, dar toate din galaxia noastra. Desi numarul este mai mic, stralucirea lor poate fi relativ mare, deoarece in medie sunt mai apropiate de noi (comparati 1.000 ani lumina cu 100.000 ani lumina).

Ca o curiozitate, sageata trasa de figura mitologica a centaurului, figura asociata constelatiei Sagetatorul, marcheaza pozitia pe cer a centrului galaxiei vazut de pe Pamant.

Vedere de iulie in mijloc de noapte, spre Sud