În căutarea cerului perfect

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Ultima actualizare în Miercuri, 19 Noiembrie 2014 11:58 Scris de Astroclubul Borealis Joi, 20 Noiembrie 2014 00:00

Zona muntoasă a României este un paradis pentru turiștii care „vânează” ceruri spectaculoase.

 

Trei mașini mătură cu farurile un drum fără asfalt de lângă Cluj-Napoca, pe raza comunei Ciurila, dincolo de o pădure deasă de fagi. Automobilele se hurducă pe drumul pietros, cu farurile tăind noaptea în zig-zag. Un urcuș până pe vârful unui deal, un viraj scurt la stânga, încă două hopuri, motoarele se opresc, farurile se sting.

Din portbagaje și de pe banchetele din spate, mâini îndemânatice apucă obiecte tubulare de mari dimensiuni. La lumina lanternelor, sunt montate pe trepiede sau monopiede. Toate luminile se sting și ochiurile telescoapelor – căci asta sunt tuburile – sunt ațintite spre bezna nopții. Star party-ul poate să înceapă.


Citeşte mai mult: În căutarea cerului perfect

 

Cadrane solare din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Ultima actualizare în Vineri, 07 Noiembrie 2014 08:32 Scris de Astroclubul Borealis Vineri, 07 Noiembrie 2014 07:46


A apărut primul inventar fotografic color al ceasurilor solare din spațiul transilvan scris de Dan Uza. Dan nu numai că este pasionat de cadrane solare, istoria astronomiei dar conform lui a realizat și cel mai mare ceas solar vertical din Transilvania de Nord. Mai jos găsiți articolul autorului:


Am plăcerea să anunţ apariţia cărţii "Cadrane solare din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş", o lucrare dedicată persoanelor interesate de studierea, proiectarea, construcția sau restaurarea cadranelor solare.
Volumul reprezintă o premieră pentru România, fiind primul catalog al ​​ceasurilor solare din spaţiul transilvan.


Citeşte mai mult: Cadrane solare din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş

   

Constelații Moderne

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Ultima actualizare în Vineri, 18 Aprilie 2014 07:34 Scris de István Mátis Vineri, 13 Decembrie 2013 10:23

De mult am vrut să scriu un mic articol din care iubitorul de astronomie să poată invăţa cât mai repede să se orienteze pe cer. În acest articol voi prezenta bazele orientării pe cer după constelaţii şi în paralel voi explica ce sunt constelaţiile.

 

Ce este o constelaţie?


Citeşte mai mult: Constelații Moderne

   

Barn Door tracker - astrofotografie pentru începători

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Ultima actualizare în Duminică, 08 Decembrie 2013 19:17 Scris de Ilarie Grecu Miercuri, 25 Septembrie 2013 18:17

De câte ori nu ne-am gândit când am văzut o fotografie cu o nebuloasă sau alt obiect ceresc: “Ce mișto… oare cum e făcută? Ce fel de aparatură mi-ar trebui să fac si eu o astfel de poză? Cred că niciodată nu mi-aș permite așa ceva…“. Ei bine, astrofotografia nu este un lucru interzis “muritorilor”, ci poate fi ceva pornit cu bani puțini şi ceva mai multă pasiune. Cam de un an jumătate am prins și eu virusul fotografiei și, că e la modă, mi-am cumpărat un DSLR entry-level, un Nikon D3000 – şi da, toate pozele puse aici au fost făcute cu el, senzor modest pentru anul 2013. Fiind pasionat de ceva vreme (din 2009) de astronomie cumva s-a aprins beculețul: oare cât de greu ar fi să pot combina ambele pasiuni?


Citeşte mai mult: Barn Door tracker - astrofotografie pentru începători

   

Răsărituri veşnice pentru morţii din Cernica

Scris de Dan Uza Luni, 28 Noiembrie 2011 22:00

Părăsind Bucureştiul pe Autostrada Soarelui, trecem prin dreptul satului Căldăraru, aşezare întinsă pe malurile lacului Cernica. Acolo, unde apele vechiului râu Colentina o cotesc spre sud, se găsesc urmele celei mai mari necropole neolitice de pe teritoriul Munteniei, de sub care, timp de aproape 7000 de ani, sute de schelete au privit răsăritul Soarelui în speranţa învierii.


Citeşte mai mult: Răsărituri veşnice pentru morţii din Cernica